Φόρμα αναζήτησης

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ

Alt
11 Δεκ 2018 11:00 AM
Κατηγορία: Δήμος

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ήταν από τους που υιοθέτησε και συνεχίζει να διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων ζώων στα όρια της πόλης. Με στόχο να παρέχει στα ζώα τη φροντίδα που δικαιούνται και αξίζουν, σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Παράλληλα επιδιώκεται  η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων - γιατί δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής -  καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2132000144, 2132000114


Απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που μπορεί να έχει ο πολίτης που θέλει να συνεισφέρει - συμμετέχει:

Γιατί να στειρώσω;

Με την  στείρωση εξασφαλίζεται  η υγεία του ζώου προλαβαίνοντας σημαντικές ασθένειες όπως ο καρκίνος καθώς και άλλες μεταδοτικές ασθένειες που μεταδίδονται στη διαδικασία της αναπαραγωγής.
Επιπλέον δυστυχώς τα αδέσποτα ζώα  είναι πάρα πολλά και δεν είναι εφικτό να βρουν τις αντίστοιχες οικογένειες. Η παράνομη αναπαραγωγή δεσποζόμενων κατοικίδιων αποτελεί  τη σημαντικότερη αιτίας παραγωγής αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. 

Γιατί να υιοθετήσω;

Γιατί φυσικά οι φίλοι δεν αγοράζονται! Γιατί θα αλλάξεις τη ζωή ενός ζώου που ήταν  καταδικασμένο να ζει στο  δρόμο ή σε ένα κλουβί! Θα έχεις επίσης κάνει μία πράξη για την οποία θα είσαι υπερήφανος. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια επιστρέφοντας στον ιδιοκτήτη τους αγάπη και ευγνωμοσύνη. Η υιοθεσία ενός ζώου δηλώνει μία υπεύθυνη στάση και αποτελεί πηγή έμπνευσης και αγάπης για τους οικείους σου. Τέλος με την πράξη υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου σταματάς να στηρίζεις την παράνομη εκτροφή. ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΖΩΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Πριν όμως υιοθετήσεις, κάνε το ειδικό τεστ για να καταλάβεις εάν είσαι έτοιμος/η ΕΔΩ

Γιατί να φιλοξενήσω; 

Η φιλοξενία ενός αδέσποτου ζώου είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες για την ζωή ενός ζώου. Η φιλοξενία μέσα στο σπίτι μου θα οδηγήσει το ζωάκι σε μία επιτυχημένη υιοθεσία. Το μαθαίνει να ζει σε ένα σπίτι και το κάνει στη συνέχεια να είναι έτοιμο να βρεθεί στην παντοτινή του οικογένεια. ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΖΩΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας όταν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα ζώο; 

Εκτός από το να το αγαπάμε πολύ και να το φροντίζουμε όπως του αξίζει οφείλουμε και να ακολουθούμε και τον νόμο (Ν.4830/21 Άρθρο 9)

Τί κάνουμε όταν βρίσκουμε ένα αδέσποτο τραυματισμένο ζώο; 

Ενημερώνουμε  την Αστυνομία , τον Δήμο και εκείνοι μας καθοδηγούν για τα περαιτέρω.

Μπορώ  μόνος  μου  να αναλάβω περιστατικό και να πάω ιδιωτικά σε κτηνίατρο;

Και βέβαια φτάνει να ενημερώσω την αρμόδια αρχή για το εν λόγω ζώο γιατί μπορεί να χρειαστώ στη συνέχεια βοήθεια, όπως π.χ. το ιστορικό ενός ζώου αν έχει περάσει πρόγραμμα καθώς και για να μην το αναζητά κάποιος  φροντιστής –εθελοντής .

Επιτρέπεται να ταΐζουμε τα αδέσποτα; 

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να ασκεί το φιλοζωικό του έργο. Η σίτιση των αδέσποτων ζώων επιτρέπεται εφόσον τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις. (Ν.4830/21 Άρθρο 10 παρ.5 γ)

Βλέπω έναν σκύλο στο μπαλκόνι τί κάνω;

Βλέποντας έναν σκύλο σε μπαλκόνι ή σε αυλή δεν σημαίνει ότι αυτόματα βλέπω ένα κακοποιημένο ζώο. Αν ωστόσο είμαι σίγουρος ότι το ζώο κακοποιείται παθητικά ή ενεργητικά  καλώ το 100.  


Βασικοί άξονες του προγράμματος:

περισυλλογή
καταγραφή
σήμανση
κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
αποπαρασίτωση
στείρωση
εμβολιασμός
υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων

Περισυλλογή

Ειδική ομάδα αποτελούμενη από δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές πραγματοποιούν την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενο κτηνιατρείο, για την περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος.

Τη μεταφορά κάνει είτε όχημα του Δήμου, είτε ειδικό pet-Taxi που μισθώνει ο Δήμος, ειδικά διαμορφωμένα και εξοπλισμένα, ενώ το προσωπικό φροντίζει για την -όσο το δυνατόν- πιο προσεκτική και ασφαλή μεταφορά των ζώων στα κτηνιατρεία.

Καταγραφή και Σήμανση

Τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. To microchip που εμφυτεύεται στο αδέσποτο ζώο,  φέρει έναν μοναδικό 16ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης και είναι απόλυτα βιοσυμβατό.

Επιπλέον γίνεται χρήση χρωματικού κώδικα στα περιλαίμια που φορούν για τον διαχωρισμό αρσενικών-θηλυκών αδέσποτων σκύλων (μπλε χρώματος για τα αρσενικά, κόκκινου χρώματος για τα θηλυκά), στα οποία αναγράφεται η ένδειξη: "Δήμος Ηρακλείου Αττικής - Εμβολιασμένο - Στειρωμένο".

Διευκρινίζεται ότι και οι δύο αυτοί τρόποι σήμανσης δεν είναι επιβλαβείς και δεν ενοχλούν τα ζώα. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κλπ), βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Στείρωση - Αποπαρασίτωση - Εμβολιασμός

Τα ζώα που περισυλλέγονται μεταφέρονται στα συνεργαζόμενα με το Δήμο Ηρακλείου Αττικής ιατρεία - κλινικές μικρών ζώων. Εκεί αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ όσα ζώα υποβάλλονται σε στείρωση ή λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις παραμένουν προκειμένου να παρακολουθείται η μετεγχειρητική εξέλιξή τους. Μετά την ανάρρωση τους, τα ζώα επανατοποθετούνται στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους, ως ο νόμος ορίζει.

Περίθαλψη

Μετά την παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών στο συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όσα ζώα χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας για την πλήρη ανάρρωση τους, μεταφέρονται σε ειδικό χώρο φύλαξης και καθημερινής φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Εκεί κάθε ζώο παραμένει όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή του.

Υιοθεσία - Επανατοποθέτηση

Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν,  επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι  έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά μέσω της σελίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στο facebook.

Στην περίπτωση που κάποιος δημότης μας δεν έχει την δυνατότητα σύνδεσης με το internet μπορεί να προσέλθει στo Γραφείo Εξυπηρέτησης του Δημότη, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να δει το ζώο στην βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και περιέχει όλα τα στοιχεία του αδέσποτου ζώου.

Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον πάσχουν από χρόνια και ανίατη ασθένεια ή για ανατομικούς λόγους και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, οι ανάδοχοι τυγχάνουν της υποστήριξης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στη φροντίδα αυτή.

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής διατηρεί πάντα το δικαίωμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις συνθήκες διαβίωσης του υιοθετημένου ζώου.

Εφαρμογή και έλεγχος των κανόνων προστασίας και ευζωίας των  ζώων και του συστήματος της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους

Ο ρόλος του Δήμου σε θέματα προστασίας των ζώων συντροφιάς είναι πλέον ενεργός. Ελέγχει την τήρηση των κανόνων προστασίας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς αλλά και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών τους  που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν.4039/2012«Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και συνεργάζεται με τις Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, όποτε αυτό απαιτείται.

Η ευζωία/προστασία των ζώων συντροφιάς, η εμπρόθεσμη σήμανση /καταγραφή/δήλωση απώλειας από τους ιδιοκτήτες τους, η μέριμνα για τον ασφαλή περίπατο σε κοινόχρηστους  χώρους, η εκτροφή /αναπαραγωγή/ πώληση ζώων συντροφιάς,  παρακολουθούνται πλέον και  ελέγχονται από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Περιστατικά κακοποίησης /βάναυσης μεταχείρισης ζώων επισύρουν εκτός των χρηματικών ποινών και ποινικές κυρώσεις.

Για  ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης σκύλων και γατών που παραβαίνουν τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και κτηνιατρικής φροντίδας των προς πώληση ζώων προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση αδείας λειτουργίας του καταστήματός τους.

Φροντίδα για τη παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα

Για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συνεργάζεται με τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Για το λόγο αυτό έχει θεσπιστεί κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και των ενδιαφερομένων φιλοζωικών σωματείων κι ενώσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η καθημερινή διανομή των προμηθευόμενων από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής ζωοτροφών σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Σειρά Εμφάνισης: 3