Φόρμα αναζήτησης

Συγκίνηση και μνήμες στην εκδήλωση για την Χαρίτα Μάντολες

Alt
10 Απρ 2024 10:50 AM
Κατηγορία: Πολιτισμός

Συγκίνηση και μνήμες έφερε σε όσες και όσους βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής η εκδήλωση τιμής στην γυναίκα αγωνίστρια της Κύπρου, την Χαρίτα Μάντολες, η οποία από την εισβολή και έπειτα αποτελεί το σύμβολο όλων όσων έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Καλεσμένη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου και του 1ου Γυμνασίου της πόλης, η Χαρίτα Μάντολες εξιστόρησε τις τραγικές εκείνες στιγμές σε ένα ακροατήριο που την άκουσε με ευλάβεια και την χειροκρότησε όρθιο στο τέλος φωνάζοντας μαζί της ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε» και πως, επιτέλους, πρέπει να δοθεί λύση στο Κυπριακό με ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων που ζουν στο μαρτυρικό νησί.

Πρωταγωνιστές, παράλληλα, και οι μαθήτριες και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής που ανέβασαν στην σκηνή του Πολιτιστικού Πολύκεντρου την παράσταση «Γυναίκες – Φάροι», αφιερωμένη στις γυναίκες που πάλεψαν για τα πανανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες αλλά και τα αγαθά, μια παράσταση που ετοίμασαν με την καθηγήτριά τους κ. Στακιά, την βοήθεια των υπόλοιπων διδασκόντων και την υποστήριξη του διευθυντή του σχολείου, κ. Νταή. Τα παιδιά μετέφεραν στο σανίδι την ιστορία της Χαρίτας Μάντολες μέσα από τα δικά τους μάτια και ψυχή.

Καλεσμένοι για να μιλήσουν για την Χαρίτα Μάντολες, ο ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός, και η ερμηνεύτρια, Μαρία Φαραντούρη, αμφότεροι συμμετέχοντας στη φετινή τηλεοπτική σειρά Φαμαγκούστα που μεταφέρει στην οθόνη τα γεγονότα της εισβολής και την ιστορία της Μάντολες. Εκεί και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ.

«Με χαρά και τιμή υποδεχτήκαμε στον Δήμο μας την Χαρίτα Μάντολες, τη γυναίκα σύμβολο της Κύπρου, τη γυναίκα που από την εισβολή και μετά δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τους δικούς της αλλά και για όλους τους αγνοούμενους Ελληνοκύπριους.  Σε μια ζεστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου της πόλης, τα οποία μετέφεραν θεατρικά τη ζωή της αγωνίστριας, θυμηθήκαμε (αν και δεν ξεχάσαμε ποτέ), συγκινηθήκαμε και χειροκροτήσαμε την παλιά αλλά και τη νέα γενιά. Πραγματικά τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουμε όσα νιώσαμε...», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου, ο οποίος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ζήτησε από τον πρέσβη της Κύπρου να δρομολογηθεί η αδελφοποίηση του Δήμου με έναν αντίστοιχο δήμο του νησιού.

Βίντεο με στιγμιότυπα από την εκδήλωση όπως τα κατέγραψε ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Επικοινωνία 94FM

Leave A Comment

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.