"Μένουμε σπίτι, διαβάζουμε στο σπίτι!" #ηβιβλιοθήκησπίτιμας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο πρόγραμμα «ΑλλάΖω Σελίδα… από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι» και προτείνει δημιουργικές δράσεις για όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλων των βιβλίων!

Οι βιβλιοθηκονόμοι στέλνουν στους αναγνώστες οδηγίες για τα  εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης του προγράμματος και εκείνοι με τη σειρά τους μπορούν να στείλουν πίσω τις δημιουργίες τους ώστε να «ταξιδέψουν» σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από τα  social media.

Πέρα από αυτές τις δράσεις, σε αυτή την σελίδα αναρτώνται συχνά σύνδεσμοι για ηλεκτρονικά ή ακουστικά βιβλία που μπορούν να μας κρατήσουν συντροφιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας ή άλλες ιδέες που θα κάνουν τον χρόνο στο σπίτι πιο δημιουργικό και ποιοτικό. Επίσης, κάθε βδομάδα ανεβαίνει ένα ακόμα παιχνίδι, ένα κρυπτόλεξο με λέξεις σχετικές με τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες.

Τέλος, ας μην ξεχνούν οι αναγνώστες μας ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης https://libiraklioattikis.openabekt.gr καθώς και κρατήσεις βιβλίων για να τα δανειστούν όταν λειτουργήσει ξανά η Βιβλιοθήκη.

Ας δούμε την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε σαν μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να προβληματιστούμε, να αναζητήσουμε, να ενημερωθούμε, να παίξουμε και να ταξιδέψουμε μέσα από κάθε μορφής βιβλίο και δράση με συνοδοιπόρους τους αγαπημένους μας ανθρώπους!

Εργαστήρια Από Όλους...Για Όλους Τους Άλλους

1ο Εργαστήρι Από Όλους...Για Όλους Τους Άλλους

2ο Εργαστήρι Από σπόρος λουλούδι

3ο Εργαστήρι Ιστορίες των παιδιών κατά Κόρων ...και Ίων

4ο Εργαστήρι Συνταγή για καραντίνα

5ο Εργαστήρι Φως, φανάρι!

6o Εργαστήρι Χέρια Φιλίας

7ο Εργαστήρι Από το παράθυρό μου

8ο Εργαστήρι Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου

9o Εργαστήρι Ο ήλιος χρόνος

10ο Εργαστήρι Στα κύματα των δελφινιών

11ο Εργαστήρι Το δαχτυλίδι της φωτιάς

12ο Εργαστήρι Ρίχνω Γέφυρες

13ο Εργαστήρι Ταξίδι ξεκινώ... σε έναν τόπο μαγικό!

14ο Εργαστήρι Οι Θησαυροί του χρόνου


 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 2019

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00 - 15:00
ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΕΤΑΡΤΗ: 17:00 - 20:00

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09:00 - 15:00

ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Απογραφή

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί κύτταρο πολιτισμού, γνώσης και εκπαίδευσης για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής από τις αρχές του 1964. Έχοντας διανύσει μια μακρά, επιτυχημένη και πάντα ανοδική πορεία, είναι σήμερα μια οργανωμένη βιβλιοθήκη που λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, με Αναγνωστήριο ενηλίκων (20 θέσεων) και Παιδικό Τμήμα (με αναγνωστήριο 8 θέσεων). Στεγάζεται και λειτουργεί στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου (Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος), σε ένα χώρο φωτεινό, ελκυστικό και λειτουργικό και είναι εύκολα προσβάσιμη με τον Ηλεκτρικό (Στάση «Ηράκλειο»), καθώς και με τις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν το Ηράκλειο, το Μαρούσι και τη Ν. Ιωνία.

Η Βιβλιοθήκη παρέχει ασύρματη σύνδεση WiFi και διαθέτει και 2 θέσεις υπολογιστών για πλοήγηση και αναζήτηση στο Διαδίκτυο που ταυτόχρονα λειτουργούν σαν σημεία ηλεκτρονικής πρόσβασης στον κατάλογό της. Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται στον Ενιαίο Κατάλογο openABEKT στη διεύθυνση https://libiraklioattikis.openabekt.gr, ώστε η αναζήτηση στη συλλογή της να είναι δυνατή από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 31.286 τόμους, μεταξύ των οποίων και κάποιες σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις. Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή που καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημών. Διαθέτει 10 τίτλους επιστημονικών περιοδικών και πάνω από 50 τίτλους βιβλίων σε μέθοδο Braille για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Είναι δανειστική στο σύνολό της εκτός από τα πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), τα σπάνια βιβλία και τα περιοδικά που προορίζονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό και μελέτη στο Αναγνωστήριο. Ο εμπλουτισμός της συλλογής γίνεται με επιλεκτικές αγορές και με δωρεές αναγνωστών και δημοτών, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, εκδοτικών οίκων και άλλων βιβλιοθηκών. Τα μέλη της ανέρχονται σήμερα στα 12.200 και καθημερινά εγγράφονται νέα.
Κύρια αποστολή της βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, να φέρνει το βιβλίο πιο κοντά σε περισσότερους ανθρώπους αναπτύσσοντας τη φιλαναγνωσία σε παιδιά και ενήλικες, να εκπαιδεύει τους μαθητές στην ανεύρεση και στην αποτελεσματική χρήση της πληροφορίας μέσω της πληροφοριακής παιδείας και να προάγει τη βιβλιοφιλική κουλτούρα και τον πολιτισμό στην τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με εθελοντές και πνευματικούς ανθρώπους.

  

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργούν οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Λέσχες ανάγνωσης για παιδιά από 4 ως 12 ετών
  • Επισκέψεις σχολείων στη Βιβλιοθήκη (ξενάγηση, αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια με βιβλιοκρυπτόλεξα)
  • Ετήσιες εκδήλωση για την «Παγκόσμια ημέρα παιδικού & εφηβικού βιβλίου»
  • Εργαστήρι Συντήρησης Βιβλίων αποκλειστικά για τη συλλογή της
  • Εκδηλώσεις - αφιερώματα σε νέους & παλαιούς λογοτέχνες
  • Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με Συλλόγους, Ιδρύματα, Οργανισμούς, Σχολεία που ασχολούνται με το βιβλίο και τον πολιτισμό

Σαν κάθε τι που εξελίσσεται και βελτιώνεται, η βιβλιοθήκη θέτει συνεχώς νέους, ψηλότερους στόχους. Κύριος στόχος της είναι να αναπτύξει νέες υπηρεσίες για μαθητές και άλλες κατηγορίες κοινού για να προσελκύσει περισσότερους νέους αναγνώστες.

Δ/νση: Κουντουριώτου 18α & Νεότητος, 14122 (Πολιτιστικό Πολύκεντρο, 1ος όροφος)
Τηλ.: 2102826276, 2102856837 Fax: 2102845414
E-mail: library@iraklio.gr & iraklio_library@yahoo.gr
https://www.facebook.com/iraklioattikislibrary/timeline

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΔΩ

  


Σχετικά αρχεία:
Αίτηση δωρεάς βιβλίων
Κανονισμός λειτουργίας Internet
Αίτηση εγγραφής μέλους
Κανονισμός λειτουργίας Δανεισμού
Αίτηση αγοράς βιβλίων


Μηνιαίο πρόγραμμα για τη σεζόν 2018-19
 
Πότε 1η Δευτέρα 1η Τετάρτη 2η Τετάρτη 3η Τετάρτη
Για ποιους Συγγραφείς Ηρακλείου Αττικής Μαθητές Νηπιαγωγείου Μαθητές Α'-Γ΄ τάξεων Δημοτικού
(6-8 ετών)
Μαθητές Δ'-ΣΤ' τάξεων Δημοτικού
(9-12 ετών)
Ώρα 18:30-19:30 18:00-19:00 17:15-18:15 & 18:30-19:30
(2 ομάδες)
17:15-18:15 & 18:30-19:30
(2 ομάδες)
Υπεύθυνος Άνευ συντονιστή Σταυρούλα Φραγκουδάκη
(αφηγήτρια)
Ελένη Σαμούρη
(εκπαιδευτικός)
Βασιλική Μουργελά
(συγγραφέας)