Φόρμα αναζήτησης

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Alt
01 Απρ 2019 9:00 AM
Κατηγορία: Πολιτισμός

Στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που οργανώνει φέτος ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μέσα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τη Δευτέρα 1 Απριλίου στις 18.30 στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος).

Συγκεκριμένα, στο δικαίωμα να λένε «όχι» στη σωματική επαφή που τα ίδια δεν επιθυμούν, χωρίς απαραίτητα αυτή να έχει την έννοια της κακοποίησης, όπου είναι αυτονόητη η απαγόρευση. Το βιβλίο της παιδαγωγού και ηθοποιού, Γιώτας Αλεξάνδρου, Μόνο αν Θέλω, στο οποίο είναι βασισμένη η εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος και θα παρουσιαστεί στα παιδιά, περιγράφει παραστατικά μέσα από την ιστορία της Έλλης το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους και το δικαίωμά τους να λένε όχι σε αγγίγματα και φιλιά που δεν επιθυμούν:

«Η Έλλη είναι ευτυχισμένη! Η κυρία Ρένα, η δασκάλα της, την επιβράβευσε για την καλή της συμπεριφορά με μια μεγάλη αγκαλιά. Και η αγκαλιά της κυρίας Ρένας είναι σαν την αγκαλιά της μαμάς. Είναι μια αγκαλιά δροσερή, γλυκεία, βελούδινη. Η αγκαλιά του μπαμπά από την άλλη πλευρά είναι σαν μεγάλη τραμπάλα!

Υπάρχουν βέβαια αγκαλιές και φιλιά τις οποίες η Έλλη δεν μπορεί να ανεχτεί με τίποτα. Όπως η αγκαλιά της θείας Μαίρης για παράδειγμα η οποία είναι τρομακτική. Ή τα φιλιά της θείας Βέρας που είναι  γεμάτα σάλια…»

Δίνοντας διαδραστικό χαρακτήρα στην εκδήλωση, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν δραματοποίηση της ιστορίας του βιβλίου από την Β’ Τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα μέσα από το παιχνίδι και τις εικαστικές δράσεις με τη συγγραφέα.

Για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους θα μιλήσουν επίσης η ψυχολόγος και συγγραφέας, Φωτεινή Βασιλείου, και ο πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Η εκδήλωση απευθύνεται στα παιδιά της Α, Β και Γ τάξης των δημοτικών σχολείων της πόλης ενώ η είσοδος, όπως πάντα, είναι ελεύθερη.